10 Eylül 2010 Cuma

Fazıl Say.

Size olayın geldiği boyutun ne kadar gereksiz ve abartılı olduğunu anlatmak isterim.Işın Karaca'nın tepkisi bile haklıydı.Evet Türkiye'de yaşıyoruz Sayın Say. Fikirlerinizi savunmanız bu ülkede yasak.

Fazıl Say demiş ki:
"Arabesk müzik, arabesk yaşam tarzının betimlemesidir. Aydınlığın, çağdaşlığın ve öncülüğün, sanatçılığın sırtına külfettir. Emek karşıtıdır, duyarsızlıktır ve yaratamamaktır! Etik dışı “yalan dolanla” doludur. Ortadoğu işi, 3. sınıf, acındırmaca, tembellik, yeteneksizlik, rant, çamur, muallaklıklar üzerinden yaşar. Arabesk müziği yapan yapsın! Bu sayfaya tek gık diyeni yukarıdaki sebeplerden hemen atacağım! Türk halkının arabesk yavşaklığından utanıyorum, utanıyorum, utanıyorum!”

Hak veriyorum kendisine.Utanmıyorum ben ama onun gibi.Bu konuda ayrılıyoruz işte o fazla iyimser söylemiş.Ben utanmıyorum.Acıyorum.Acıyorum çünkü gerçekten o kadar arabesk kafayla insanların zevklerini yargılayan insanlarla dolu bir ülkedeyiz. Fazıl Say arabeski sevmiyebilir bunu dile getirdi diye adamı asıcaktınız nerdeyse ! Ne biçim insanlarsınız gerçekten. Müslüm Gürses'i kim biliyor Dünyada ? Fazıl Say ve eserleri Dünyada okullarda okutuluyor.Evet sizde haklısınız Türkiyede sanata ve sanatçıya yeterince değer verilmediğinden nerden biliceksiniz ki.

Işın Karacadan bahsettim yukarda. O ise Fazıl Say'ın bu ifadesine:

“Türkiye’de yaşadığınızı hatırlatırım! T.C.’de azınlığın dinlediği bir müzik icra etmeye çalıştığın ise cabası! Yazık, sizi müzisyen sanmıştık! Kendi oğlum “klasik müzik” eğitimi alırken, onun beğendiği bir müzisyenin böyle laflar sarf etmesi ne acı”

Evet gerçekten çok acı.Aynı camiada olan bir dostunun böyle bir darbeyle karşılık vermesi gerçekten çok acı.Bizde sizi müzisyen sanmıştık Işın Hanım. Türkiyede azınlığın dinlediği ama Dünyada milyarların kendisini dinlediği bir sanatçı hakkında ağır ithamlarda bulunmanız gerçekten siz müzisyen misiniz diye düşündürtüyor insanı.Hele ki kendi oğlunuz bu alanda bir eğitim alırken bu kadar kendinizle çelişmeniz ilginç.

Ahmet Hakan'ı hanginiz takip ediyor. Yada kim tanıyor doğru düzgün.Twitterda olmasa kim tanıycak.Dünyada tanıyan var mı ? Peki bu adam neyine güvenip Fazıl Say'a hakaret etme küstahlığında bulunuyor.

Ahmet Hakan ise Sayın Say'a demiş ki : "‘Şu sıcakta bir de Fazıl Say'ın kafa ütülemesine maruz kalmak '' Güler misiniz yoksa ağlar mısınız ? Kendisini twitterda takip ederken etmeme kararı aldım. Dikkat çekmeye çalışan sıkıcı bir insan. Meyve veren ağacı çok güzel taşladınız tebrikler.

Fazıl Say'ı ayakta alkışlamak gerek. Bu kadar ''Eleştiri'' adı altındaki terbiyesizliğe her daim terbiyesini koyuruyarak cevap vermiştir. Başarılarıyla bugüne kadar hiçbir şekilde takdir görmemiş bu insan mütevazi bir şekilde başarılarından bahsetmemiştir. Ama ilginç olanı Dünya çapında hiçbir başarısı olmayan dili olan her insan bu insanı kınamıştır. Hemde sadece fikirlerini savundu diye. Tebrikler gerçekten siz kazandınız. Böyle büyük bir sanatçıyı doğduğu ülkeye küstürdüğünüz için.

Şimdi Fazıl Say'ın veda yazısını paylaşıyorum.


Siz kazandınız!

Siz kazandınız, lütfen siz kazanın!
Lütfen benimle uğraşmayın ve ebediyen siz kazanın...

Tamam ben giderim uzak bir yere... Gözden uzak bir yere... Uzaya gidemem, kızımdan da ayrılamam ama siz beni görmezsiniz merak etmeyin. Tamam giderim...

Ben son 6 yıl içinde;

2 büyük oratoryo
2 büyük senfonik eser
1 keman konçertosu
2 piyano konçertosu
5 solo piyano eseri
1 bale müziği
2 Bach uyarlaması
4 film müziği
1 tiyatro müziği
bestelemiş olsam da...

HİÇ MÜHİM DEĞİL SİZİN İÇİN

Bu son 6 yılda dünya üzerindeki 42 memlekette, 326 şehirde konserler verdim, yaklaşık 700 konser...

HİÇ MÜHİM DEĞİL SİZİN İÇİN

Bu 6 yılda, toplumumuza 10 CD,2 DVD, 12 NOTA sundum...

HİÇ MÜHİM DEĞİL SİZİN İÇİN

Anlıyorum yaptıklarım mühim değil. Hiç bir zaman "her görüşüme katılmalısınız" demedim. Tartışmaya hep açıktım, hiç bir zaman hemfikir olmadığım insanlara saygısızlık yapmayı düşünmedim ama siz yaptınız, adil değildiniz... Bir fikir de ayrı düşünüyorduk, siz kökünü kazımaya kalktınız her seferinde ama hiç bir zaman kendi içsesimden vazgeçmedim. Doğru bulduğum doğrumdu, yanlış bulduğum yanlıştı. Yanlışı ben yaptıysam da hatamı anladığım gün düzelttim... Anladık değersiziz. Sizin değer anlayışınızı anlamadım ama ben değersizim o anlayışa göre, onu anladım... İmkanı yoktur bazı kusurlarımı affetmenize... Affedicilik de değil, kabul etmenizin "lütfetmenizin" imkanı yoktur...

Zamanında hatalarım olmuş... Onları düzelttiysem, bu da doğru değildir, imkanı yoktur...

- Falanca arabeskçiyi kültür olarak görmüyorumdur, asla affetmezsiniz...

-Aziz Nesin haklıdır derim, bütün hayatıma sataşırsınız...

- "Din sömürüsü aldı başını gitti" deriz, ölüm fermanı vermediğiniz kalır...

- Konuşmayız, "Konuşmaz o korkak" dersiniz...

- Konuşuruz, "Konuşmak senin ne haddine işine bak sen" dersiniz...

- Beethoven,deriz "Git Beethoven'ın ülkesinde yaşa", dersiniz...

Git, popülist korkak! Ne haddine git! Hiç bir yolu yoktur...

Sizler facebook da 130 grup kurdunuz;
Fazıl Say gitsin vs, ekşi-sözlükte yazılar yazdınız...
Google'ı doldurdunuz...
Yahoo'da gruplaştınız...
Gazete haberlerinin altına yorumlar yazdınız...
Almanya'da yılın müzisyeni seçildiğimin haberinin altına bile döşendiniz hakaretlerinizle...

Her yerde sizler varsınız.

Ve sizler, ne yaptınız hayatta bilmiyorum, sormuyorum, düşünmüyorum, nefret etmiyorum, saygısızlık yapmıyorum ama siz bana yaptınız...

Siz yarattınız, bana en ağır haksızlıkları yapan bir kültür bakanını siz yarattınız...
Siz cesaretlendirdiniz marjinal köşe yazarlarını...
Siz pislik attınız, çamur attınız, hepsini siz yaptınız...
İçinizde mesleki kıskananlar da oldu, aranızda piyano çalanlar da oldu çalmayanlar da...

Faşoları, dincileri, marjinalleri, 2.Cumhuriyetçileri, avanak liberalleri...

Ben, hiç birinize tek bir kelime kötü bir şey söylememişken...

Hepsini siz yaptınız...

Artık kazanın! Kazanın ve bitsin...
Siz kazandınız!

Kazandınız ve bitsin!

Yeter!..

Benim gerçek dostlarım, bu yazıyı niye yazdığımı, kimlere yazdığımı anlamıştır.

FAZIL SAY..

5 yorum:

  1. Voodoo, ne yazık ki memleketimizde çok büyük bir çoğunluk oturduğu yerde hiçbir şey yapmadan hiçbir şey yaratmadan yaşıyor ve kendi kafasından farklı bir görüşe de hiçbir şekilde tahammülü yok; böyle bir şey bildiren insanlara da haddine mi değil mi hiç düşünmeden hakaretler edip dil uzatabiliyor.

    Fazıl Say, Işın Karaca gibi üç beş arabesk müzik 'sanatçısına' yalakalık yapmadı. Ne düşündüyse onu söyledi. Ama ne anlar bu insanlar gerçek sanattan, gerçek sanatçıdan, klasik müzikten...

    O, bu ülkeye birkaç beden fazla, ne yazık ki..

    YanıtlaSil
  2. Klasik Müziğin az dinlenmesi sevilmediğinden değil anlayabilcek seviyede insan olmamasından.

    YanıtlaSil
  3. İnsanlar iletişim kurarken karşılıklı saygıyı unutmamalıdır. İletişim aynı zamnda empati yapmayı gerektiren bir durumdur. Herkesin herşeyle ilgili bir görüş hakkı vardır. Bunu hakarete dayavndırırsa anarşi çıkar. Ne yazıkki ülkemizde karşılıklı sevgi olmasa bile saygıyı yitirdik. Müzik etik ve estetik değerleri taşıyan ve ruhumuzu besleyen bir sanattır. Özünde şiir ve güfte vardır. Şiir şuur kelimesinden geldiği düşünülürse bilinçlendirme demektir. Musiki ise bu bilncin hayranlık uyandıracak bir şekilde ruhumuzu şerbetlemesi demektir. Uygar ülkelerde de arabesk vardır. Jazz gibi ve benzeri türleri de mevcuttur fakat klasik müzik ruhun olgunlaşması ve melekleşmesi için olağan üstü bir mucizedir.

    YanıtlaSil
  4. ben de bu konuda fazıl sayı köküne kadar destekliyorum. bu insanların beyinlerine kadar sızmış arabesk resmen. ufacık beyinleri yalnızca 6-7 harflik alfabeden oluşuyor sanki.

    ve biz dün gördük ki bu ülkede DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ yok. bu yüzden- git sevgili fazıl say. bu yobazların yanında sana yer yok.

    YanıtlaSil
  5. Cahillik sarıcak her yerimizi.Nefes alamayacağız.Ve bir bakmışız ki her birimiz birer Fazıl olmuşuz.diyalog kuramaz hale gelicez.Yer altına çekilicez.Ve esas o zaman anlıcaz ki Fazılcık ne hissetmiş..
    Hiç biriniz ve birimiz alışamıyacağız bu toplumun bizelere ait olmayan reflekslerine.
    Usta FAzıl ömrün uzun zihnin dinç olsun...

    YanıtlaSil

çok mantıklı